Pandemi ile Mücadelede Maske Kullanımı Hakkında Tüm Merak Edilenler

Pandemi ile Mücadelede Maske Kullanımı Hakkında Tüm Merak Edilenler

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), COVID-19’a karşı korunma yöntemi olarak maskelerin kullanımı konusundaki tutumunu tersine çevirmesi sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın  yönlendirmesiyle birlikte maskeleri, günlük hayatın içerisindeyken daha yaygın olarak kullanmaya başladık.  

Dışarıdayken çevremizi gözlemlediğimizde, kendimizi ve çevremizi virüsten korumak için taktığımız maskelerin, bazılarımız tarafından doğru şekilde kullanılmadığını kolayca fark edebiliyoruz.

Oysaki hiçbirimiz, COVID-19 için onaylanmış bir tedavi yöntemi ve geliştirilmiş bir aşı olmadığından, doğru biçimde uygulandığı sürece maske kullanımının, koronavirüs bulaşını en aza indirmek adına elimizdeki en etkin çözüm olduğunu, göz ardı etme lüksüne sahip değiliz. 

Küçük ihmallerin, tüm dünyada büyük trajedilere sebep olduğuna şahit olduğumuz pandemi ile mücadele ederken, doğru yöntemler izlendiği takdirde dikkatli ve özverili davrandığımız ölçüde başarılı olacağımıza inanıyoruz.

Bu sebeple yazımızda, WHO ışığında şekillenen doğrularla farkındalığımızı arttırarak, toplum sağlığının korunmasına katkıda bulunabilmek adına hem sağlıklı bireyler hem de efenkte olan kişiler tarafından maske kullanımı hakkında, mutlaka bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken kuralları ele aldık.

Maskeler COVID-19'a karşı ne ölçüde koruma sağlıyor?

Kullanıcılar adına maske takmanın COVID-19'a karşı tamamen koruma sağladığını söylemek ne yazık ki mümkün değil. Bunun nedeni, COVID-19'un, enfekte bir kişinin saçtığı solunum damlacıkları ile temas edildiğinde kolayca yayılabilmesi.

İnsanlarla aranızda bulunması gereken fiziksel mesafeyi korunmadığınız takdirde, öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında hasta kişiden yayılan solunum damlacıkları, gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza girebilir. Bu sebeple bir yüz maskesi takarak söz konusu virüse karşı tamamen korunduğunuzu düşünmeniz yanlış olacaktır.

Yine de sosyal hayatın içerisindeyken, çevrenizdekilerle aranızdaki fiziksel mesafeyi korumaya özen göstererek, bir yüz maskesi kullanmanız, genel sağlığınızı korumanız açısından fark yaratacaktır.

Maske nasıl takılmalıdır?

  • Maskenizi takmadan önce, ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve su ile temizleyin. Su ve sabuna ulaşmanız mümkün olmadığı durumlarda, %70 alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
  • Maskenizi, lastiklerini kulak kepçelerinize geçirerek, kat kat duran tarafı dış tarafta kalacak biçimde yüzünüze takın.
  • Kullanacağız maske ipli ise, üst kenarlarında bulunan ipleri kulağınızın üstünden, alt taraftaki ipleri ise ensenizden geçirerek arkadan bağlayın.
  • Maskenizin, burnunuzu, ağzınızı ve çenenizi tamamen örttüğünden emin olun.

Maske nasıl çıkarılmalıdır?

  • Maskeyi elinize virüs bulaşmadan çıkarmak özel dikkat gerektiriyor. Bu sebeple maskenizi, ellerinizle ön yüzeyine dokunmadan, kulak arkasında kalan lastik veya iplerini tutarak çıkarın. 
  • Plastik poşete konmadan atılan maskeler, yüzeylerinde bulunan bakteri ve virüsleri taşımaya devam ettiğinden, temizlik işçileri, atık kağıt işçileri, sokak hayvanları ve sağlıklı bireyler için tehdit oluşturur. Bu nedenle, çıkardığınız maskeyi mutlaka bir poşete koyarak kapalı bir çöp kutusuna atmayı ihmal etmeyin .
  • Maskenizi çöpe attıktan sonra ellerinizi alkol bazlı bir el dezenfektanı veya sabun ve su ile 20 saniye boyunca temizleyin.

COVID-19 nedeniyle maske kullanırken nelere dikkat edilmeli?

  • Enfeksiyon engellemek için belirtilen önlemlerin tümünü uygulamadığınız takdirde tek başına bir yüz maskesi kullanmanız, COVID 19’dan korunmanız için yeterli değildir. 
  • Maske kullanımı, alkol bazlı el dezenfektanı veya sabun ve su ile sık sık el temizliği yapmanız ve diğer insanlarla aranızdaki fiziksel mesafeyi korumanız halinde etkili bir koruma sağlar.
  • Nefes alabilen kumaşlardan yapılan tıbbi olmayan bez maskelerin koruyuculuğuna ilişkin kanıtların sınırlı olduğunu göz önünde bulundurun ve kullanmak için elinizde varsa, bir tıbbi maske tercih edin.
  • Ağzınızın ve burnunuzun tamamını, maskeniz ile örtün.
  • Yüzünüzle maske arasında boşluk olmadığından emin olun.
  • Maskenizi kesinlikle burnunuzun ve/veya çenenizin altına indirmeyin. Maskenizi yanlışlıkla burnunuzun ve/veya çenenizin altına indirmeniz durumunda yüzünüzden hemen çıkararak yenisiyle değiştirin.
  • Tek kullanımlık tıbbi maskeleri, yıkayarak, havalandırılarak veya ütüleyerek daha fazla sayıda kullanmayın.
  • Maske kullanımı kişisel bir önlem olduğundan, maskenizi kesinlikle başkasıyla paylaşmayın.
  • Kullanım sırasında maskenize kesinlikle dokunmayın. Maskenizin dış yüzeyine yanlışlıkla dokunmanız halinde ellerinizi su ve sabunla veya alkol bazlı bir el dezenfektanı ile temizleyin.
  • Kirlendiğini ve yırtıldığını fark etmeniz veya nemli olduğunu hissetmeniz halinde maskenizi mutlaka yenisiyle değiştirin.
  • Öksürme, hapşırma veya konuşma yoluyla enfeksiyonu yayabilecek damlacıklar oluşabileceğinden, aniden öksürmeye veya hapşırmaya başlamanız halinde ve/veya genel semptomları gösterdiğinizden kuşkulandığınızda, mutlaka maskenizi takın.
  • Dışarıdayken maskenizi çöpe atma olasılığınıza karşı yanınızda her zaman bir poşet bulundurun.
  • Evinizde COVID-19 tanısı konmuş bir kişi bulunuyorsa tüm aile üyelerinizin ve hastanızın sürekli olarak maske takması gerektiğini aklınızda bulundurun.   
Sosyal Medya'da Paylaş:
Ücretsiz Teklif Alın

Formumuzu doldurun, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek, ihtiyacınıza en uygun güvenlik çözümlerini ücretsiz olarak belirleyelim.

TIKLAYIN

Aydınlatma Metni kapsamında Kimlik ve iletişim bilgilerimin Securitas Alarm İzleme ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından bildirdiğim iletişim kanalları üzerinden iletişim bilgilerime tanıtım, kampanya, reklam, promosyon gibi içeriklere sahip ticari elektronik iletiler gönderilmesi amacıyla işlenmesine ve bununla sınırlı olarak hizmet alınan üçüncü taraflar ile paylaşılmasına