Çocuğunuzun Okula Dönüş Kaygısıyla Başa Çıkmasına Yardım Edebilirsiniz

Çocuğunuzun Okula Dönüş Kaygısıyla Başa Çıkmasına Yardım Edebilirsiniz

Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala okula dönüş kaygısı yaşayan çocuklu aileler, yaz tatilinden okula geçişi, mümkün olabildiği kadar sorunsuz hale getirme telaşı yaşıyorlar.

Eğitim hayatlarına ilk adımlarını atacak miniklerin yanı sıra her yaştan öğrencide gözlemlenebilen okula başlama/dönüş kaygısı, yeni bir okula, sınıfa veya öğretmene uyum sağlama, ebeveynlerden uzak olma, diğer öğrencilerle geçinme gibi farklı konuları içerebiliyor.

Okulun ilk birkaç haftasının, çocuklar için olduğu kadar aileler için de stresli bir zaman aralığı olduğu gerçeğinden hareketle bloğumuzun bu yazısında, öğrencileri tekrar sınıfta vakit geçirme konusunda heyecanlandırmaya ve ilk gün stresini aşmaya çalışan ebeveynlerin işlerini kolaylaştırabilecek önerilere yer verdik.

Okula Dönüş Kaygılarıyla İlgili Yapabilecekleriniz 

Geçiş veya değişim zamanlarında çocukların endişeli duygular taşıması normaldir. Okulun ilk gününden önce gerginlik sebebiyle çocuğunuz huzursuz davranabilir, baş veya mide ağrılarından şikayet edebilir veya somurtkan olabilir.

Çocuğunuza onu neyin endişelendirdiğini sorun. Kendi öğrencilik günlerinizden örnekler vererek endişeli olmasının doğal olduğunu vurgulayın.

Gerçek problemleri veya hayali kaygılarıyla ilgili sorununu çözmenin yollarını düşünmeye teşvik edin. Örneğin, “En çok korktuğun şey olursa ne yapabiliriz?”, “Bu durumu düzeltmek için bazı yollar düşünelim.” gibi cümlelerle sohbeti yönlendirerek var olan problemini çözmesine yardımcı olun. Endişelerini azaltmaya çalışın.

Çocuğunuza okula gitmeme gibi bir seçeneğin mümkün olmadığını sakince anlatın. 1-2 gün okula gitmeden evde olmasına izin vermenin uyum sürecini daha da zorlaştıracağını aklınızda bulundurun. 

Çocuğunuzun her istediğini yapmayın. Her isteği yapılan çocuklar okulda da bu davranışların sürmesini bekler ve gerçekleşmediğinde de hayal kırıklığına uğrar. Bunun sadece okuldan bir hafta öncesi için geçerli bir öneri olmadığını aklınızda bulundurun. 

  Okullar açılmadan en az bir hafta önce:

  • Çocuğunuzun okul günü rutinini başlatın. Uyanma, yemek yeme ve uyuma zamanlarını okul dönemi boyunca süreceği şekilde programlayın ve hayata geçirin.
  • Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiği saatleri azaltmaya çalışın.
  • Uyanmakta güçlük çekiyorsa ve yaşı yeterince büyükse çalar saat kullanmayı öğretin.
  • Birlikte gerekli okul malzemelerinin listesini çıkartın. Eğlenceli bir alışveriş gezisi ile listeyi tamamlayın. Çocuğunuza seçim yapma şansı tanıyın ve seçimlerine saygı duyun.
  • 1’den 10’a kadar sayma, derin nefes alma benzeri alternatiflerden yararlanarak sorun çözme ve stresle başa çıkma becerisini geliştirmesine yardımcı olun.
  • Aynı sorundan şikayetçi olan diğer ailelerle irtibata geçerek okul başlamadan önce çocuğunuz için bir oyun arkadaşı ve bir sınıf arkadaşı ayarlamayı deneyin.
  • Okuluna birkaç kez götürün ve bina içinde gezdirin. Sınıf, yemekhane, spor salonu benzeri noktaları görmesi kaygısını giderme noktasında yararlı olacaktır.
  • Mümkünse, çocuğunuzu öğretmeniyle tanıştırın. Yaşadığı kaygı hakkında öğretmenini bilgilendirin ve gelen önerilerden yararlanın. Söz konusu sorun doğrultusunda öğretmenle uzun vadeli iş birliği geliştirmeniz gerekebilir.
  • Çocuğunuzla birlikte, okul çantasını bir gece önceden hazırlayın. Kendisini evinde hissettirecek ve görmekten mutluluk duyduğu minik oyuncak benzeri objeleri veya hazırladığınız cesaret veren bir notu eşyalarının arasına koyun.

Okulun ilk günü:

  • Çocuğunuzla birlikte güne sıradan bir okul gününden daha erken başlayın. Bu sayede ilk gün yaşanacak aksaklıklar sebebiyle strese girmemiş olursunuz.
  • Okula gitmek istemeyen öğrencilerde ateş, bulantı gibi fizyolojik belirtiler yaşanabilir. Gerçekten endişelenmeniz gereken bir rahatsızlığı olmadığından eminseniz serin kanlı olun.
  • Güzel bir kahvaltı hazırlayın. Kahvaltıya en sevdiği yiyeceği eklemeniz çocuğunuzu böylesi heyecan duyduğu bir günde oldukça mutlu edecektir.
  • Okula çocuğunuzla birlikte gidin. Çevresine alışıncaya kadar onunla sohbet ederek kendisini daha rahat hissetmesine yardımcı olmaya çalışın. Gerekirse birkaç ders boyunca okulda olmaya çalışın.
  • Alışma sürecinin biraz zaman alabileceğini hem kendinize hem de çocuğunuza hatırlatın.
  • Daha önce elde ettiği başarıları hatırlatın. Kendisine güvendiğinizi ve birkaç gün sonra okulda kendisini daha mutlu hissedeceğini belirtin.
  • Çocuğunuzu kesinlikle daha rahat ve mutlu olduğunu gözlemlediğiniz başka çocuklarla kıyaslamayın.
  • Okul ve öğretmenine yönelik eleştirileriniz varsa çocuğunuzun yanında dile getirmekten kaçının.
  • Okulun ders dışı sosyal ve sportif aktivitelerini araştırın. İlgisini çeken spor dalları veya kulüpler varsa çocuğunuzun onayını alarak kayıt yaptırın.
Sosyal Medya'da Paylaş:
Ücretsiz Teklif Alın

Formumuzu doldurun, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek, ihtiyacınıza en uygun güvenlik çözümlerini ücretsiz olarak belirleyelim.

TIKLAYIN

Aydınlatma Metni kapsamında Kimlik ve iletişim bilgilerimin Securitas Alarm İzleme ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından bildirdiğim iletişim kanalları üzerinden iletişim bilgilerime tanıtım, kampanya, reklam, promosyon gibi içeriklere sahip ticari elektronik iletiler gönderilmesi amacıyla işlenmesine ve bununla sınırlı olarak hizmet alınan üçüncü taraflar ile paylaşılmasına