Uluslararası Standartlara Uyduğumuz Sürece Çocuklarımızı Trafikte Güvende Tutabiliriz

Uluslararası Standartlara Uyduğumuz Sürece Çocuklarımızı Trafikte Güvende Tutabiliriz

Yolculuk saatine, trafiğin yoğunluğuna, gidilen mesafenin kısalığına, aracı kimin kullandığına göre değişmesi mümkün olmayan, alınması zorunlu araç içi güvenlik önlemleri, trafik kazalarının sonucunu önemli ölçüde belirliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO); çocuk koltuğu kullanılması mecburi olan gelişmiş ülkelerde yaşanan trafik kazalarındaki çocuk ölümlerinin yüzde 3 civarında olduğuna, zorunlu olmayan ülkelerde ise bu oranın yüzde 46'lara çıktığına işaret ediyor. Doğru seçildiği ve kullanıldığı takdirde çocuk koltuğunun, kaza sırasında çocukların zarar görme riskini yüzde 77 oranında azalttığının da altı çiziliyor.

Ülkemizde her 25 saniyede bir meydana gelen trafik kazalarında yaşamını kaybedenlerin, en çok 0-14 yaş grubu arasındaki çocuklar olmaları ise son derece düşündürücü. Sadece 2010 yılında çıkan, araçlarda çocuk koltuğu bulundurmaya yönelik yasamıza gerçek anlamda uyulsaydı dahi bu kadar yüksek sayıda kayıp yaşamamış olurduk.

Çocuk koltuğu kullanım oranımızın, ön görülen rakamların çok altında kalmasının yanı sıra 0-3 yaş sonrasında çocuklarımız söz konusu olduğunda, ailelerin yüzde 90’dan fazlasının ya çocuk koltuğunu daha uygun olan yenisiyle değiştirmemesi ya da koltuk kullanımını tamamen bırakması da oldukça üzücü.

Tehlike çanları, tam da bu noktada çalmaya başlıyor çünkü araçta yetişkin kucağında olan küçük çocukların, yeteri kadar güvende olmadıkları çok açık.

Araç İçi Çocuk Koruma Yardımcıları Mutlaka Kullanılmalı

Bebek ve çocuk mağazalarından kolaylıkla erişebileceğiniz oto koltukları, çocuğunuzun araç için güvenliğini sağlamak için atabileceğiniz en güvenli adım. Bebekler, yeni yürümeye başlamış çocuklar ve diğer çocuklar için çocuk koltukları, gerekli korumayı sağlayan ekstra yapılarla güçlendirilerek üretiliyor. Emniyet kemerleriyle birlikte desteklenen koltuklar, çarpma etkisini vücudun belli bir kısmına yönlendirmeyip, bu etkiyi vücudun omuz, sırt gibi daha güçlü bölgelerine dağıtarak çarpma etkisini azaltıyor.

Bebek Koltukları: 1 yaşına ve 8-9 kg’ye kadar olan çocuklar için kullanılmalıdır.  Bebeğin hassas kafa ve boyun yapısının korunması adına araca arkaya bakacak şekilde monte edilmedir. Çarpma anında bebeğin kafasının öne çarpmaması için ön tarafa tam dayanmamasına özen gösterilmelidir.

Hareketli Çocuk Koltukları: 0-4 yaş grubu ve 0-16 kg’ye kadar olan çocuklar için uygundur. Söz konusu koltuklardan bazıları 1 yaşının altındaki bebekler için arakaya bakar durumda da kullanılabileceği gibi 9 -18 kilo çocuklar için öne bakacak şekilde monte edilerek kullanılabilir. 

Destek Koltukları: 4-8 yaş grubu ve 28-30 kg’ye kadar olan ve henüz emniyet kemeri kullanmaya hazır olmayan çocuklar için kullanılır. Güvenlik sağlamasının yanı sıra kemerlerin rahatça bağlanmasını sağlar ve çocuğun camdan dışarısını seyredebilmesini kolaylaştırır. Arkası yüksek olanlar, hassas kafa ve boyun yapısını daha iyi koruduğundan daha çok tercih edilmektedir.

Emniyet Kemerleri: Destek koltuğu kullanacak boy ve kilo sınırını geçen çocuklar mutlaka emniyet kemeri kullanmalıdır. Üç noktalı emniyet kemerinin omuzdan gelen kısmı, omuz üstünden ve göğüs kafesinden çapraz geçmelidir, yüz ve boyun bölgelerine dokunmayacak biçimde ayarlanmasına özen gösterilmelidir. İki noktalı kemerler veya üç noktalı kemerlerin iki noktalı şeridi, kalçaların üst kısmında uygun sıkılıkta ayarlanmalı ve mide üzerinden geçmediğinden emin olunmalıdır.

Biraz Dikkat ve Özen Göstererek Yolculuğunuzu Çocuğunuz Adına Güvenli Kılabilirsiniz

  • Çocuklar için araç içerisindeki en güvenli yer arka koltuktur. Hava yastığı ile boğulma, camdan dışarıya fırlama gibi pek çok tehlike içerdiğinden her ne olursa olsun ön koltukta oturması için çocuğunuza kesinlikle izin vermeyin.
  • Tercih edeceğiniz oto koltuğu, Avrupa standartları çarpışma testlerinden geçmiş olmalı ve bunu belirten logosunu mutlaka görünen bir yerinde taşımalıdır. (ECE R44 vs.)
  • Şayet 6 yıldan daha eski bir oto koltuğuna sahipseniz mutlaka yeni bir tanesiyle değiştirin, 10 yıldan daha eski olanları ise kesinlikle kullanmayın.
  • Araç koltuklarında, istenildiğinde çıkartıp yıkanabilen ve alev almaz kumaştan üretilen seçenekleri tercih etmenizde yarar var.
  • Bir kazaya karımış oto çocuk koltuğunu kesinlikle tekrar kullanmayın. Şayet kullanılmış bir çocuk koltuğu satın aldıysanız, bir çarpışmaya maruz kalmadığından emin olmanız gerektiğini lütfen göz önünde bulundurun.
  • Çocuk koltuğunun, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılmasının uzmanlar tarafından tavsiye edildiğini unutmayın.
  • Yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında, 0-4 yaş kategorileri için geliştirilmiş araç çocuk koltuklarını kullanmayın. Kaza esnasında açılan hava yastığının koltuğa çarpması sonucunda çocuğun ağır biçimde yaralanma ve ölüm riski yüksektir.
  • Araç çocuk koltuğunuzun, kaymasını engellemek adına araca emniyet kemeriyle iyice sabitlendiğinden emin olun.
  • Yeni doğan bebeğinizin bulunduğu koltuktaki kemerler en alttaki tokaya takılmalı ve tokalar omuzda veya omuz altı hizasında bulunmalıdır. Çocuğun yaş ve kilosuna göre kemer ayarlarını değiştirmeyi unutmayın. Kemerler omuzlar üzerinden ve ayakların arasından geçmelidir.
  • Plastik kemer tokalarının tam olarak takılıp takılmadığı mutlaka kontrol edin.
  • Aracınız seyir halindeyken, zorunlu kalmadığınız sürece çocuğunuzu lütfen koltuğundan çıkarmayın.

  

Sosyal Medya'da Paylaş:
Ücretsiz Teklif Alın

Formumuzu doldurun, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek, ihtiyacınıza en uygun güvenlik çözümlerini ücretsiz olarak belirleyelim.

TIKLAYIN

Aydınlatma Metni kapsamında Kimlik ve iletişim bilgilerimin Securitas Alarm İzleme ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından bildirdiğim iletişim kanalları üzerinden iletişim bilgilerime tanıtım, kampanya, reklam, promosyon gibi içeriklere sahip ticari elektronik iletiler gönderilmesi amacıyla işlenmesine ve bununla sınırlı olarak hizmet alınan üçüncü taraflar ile paylaşılmasına