Sosyal Medya Mahremiyetine Dikkat!

Sosyal Medya Mahremiyetine Dikkat

Kötü Niyetli Kişiler Tatilcilerin Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediyor

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sosyal medya platformları, kullanıcıların paylaştığı birbirinden keyifli tatil fotoğrafları ve videolarıyla renklenmiş durumda.

Peki; denizde özgürce yüzerken, şezlongunuzda keyifle güneşlenirken veya çocuğunuzla kumda oynarken paylaştığınız tatilinize ait en ilgi çekici görüntülerinizin, yaptığınız durum güncellemelerinin ve yer bildirimlerinin tehlikeye davetiye çıkarttığının farkında mısınız?

Dünyada sosyal ağlarda en çok paylaşım yapan  Çin'den sonra  2. sırada yer alan ülkemiz, sosyal medya mahremiyetine gerekli önem verilmediği takdirde yeni nesil hırsızlar için tam bir cennet!

Yaptığınız herhangi bir tatil planını önceden duyurmanız veya akıllı telefonunuzla birkaç saniyede paylaştığınız bir fotoğrafınız kötü niyetli kişiler için evinizin boş ve hırsızlık girişimi için uygun olduğu anlamına geliyor.

Özetle; Facebook, Instagram, Twitter, Swarm ve Foursquare kullanarak arkanızda bıraktığınız izlerin, istemediğiniz kişiler tarafından da takip edildiğini ve beğeni aldığını (!) bilmelisiniz. Tüm yılın stresini atmak istediğiniz tatil döneminizin suçlular için de aynı oranda cazip bir fırsat olduğunu unutmamanızda fayda var.

İstismara Karşı Çocuğunuzu Sosyal Medyanın Dışında Tutun

Çocuklar konusundaki hassasiyetimiz nedeniyle tatil döneminiz için ufak bir noktaya daha dikkat çekmek istiyoruz.

Elbette kendinize ait dilediğiniz fotoğrafı paylaşmak, hür iradenizle vereceğiniz kişisel bir karar. Ancak konu çocuklar olduğunda hepimizin bir miktar daha temkinli davranması gerekiyor. Maalesef çocuk istismarının yaygın olduğu ve kopyala-yapıştır yöntemiyle kolayca tüm görsellerin elden ele dolaştığı günümüzde, çocuğunuzun fotoğraflarını paylaşmanızın onun tüm geleceğini etkileyecek bir risk olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.

Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını "Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek yada bilmeyerek yapılan tüm davranışlardır. Çocuğa kötü muameledir."  şeklinde tanımlıyor.

Fotoğraf herhangi bir çıplaklık içermese bile çocuğunuza ait bir görseli yayınlamanızın istismara yol açabileceği gerçeğini göz ardı etmeyin. Zira istismar olaylarının %80'a yakınının çocuğun tanıdığı kişiler tarafından gerçekleştirildiğini dikkate almalı, hesaplarınızdaki herkesi tanıyor olmanızın bu riski azaltmadığını bilmeli ve çocuğunuzun güvenliğini sosyal platform paylaşımlarınızla tehlikeye atmamalısınız.

Son olarak çocuğunuz olmadan eşinizle ya da arkadaşlarınızla katıldığınız bir sosyal aktiviteye dair fotoğraflarınızı eş zamanlı olarak paylaşmamalısınız. Kötü niyetli kişilere evladınızın evde tek ve korunmasız olduğunu işaret edecek bir kare olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Sosyal Medya Kullanımında Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Çağımızda sosyal ağların hayatımızın bir parçası olduğunun, tüm sosyal medya hesaplarını kapatarak hiçbir paylaşım yapmamanın da bir çözüm olmadığının farkındayız.

Aşağıda sizler için kimlik avı dolandırıcılığı da dahil pek çok tehlikeye karşı daha güvenli bir sosyal medya deneyimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları sıraladık:

  • Tanımadığınız kişileri sosyal ağlarınıza kabul etmeyin. Sadece tanıdığınız ya da tanıştığınız kişileri ağınıza davet etmeye dikkat edin.
  • Mümkünse hesaplarınızda çift faktörlü koruma seçeneğini tercih edin.
  • Doğum tarihi, bulunduğunuz şehir gibi kişisel bilgilerinizin herkes tarafında ulaşılır olmadığından emin olun.
  • Profillerinizde şifre doğrulama veya kimlik avı dolandırıcılığını önlemek için var olan kişisel bilgilerinizin kullanımını en aza indirin.
  • Kullandığınız her profil ve platform için farklı kullanıcı adları ve şifreler belirleyin.
  • Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin, kullanıcı adınızı ve şifrenizi üçüncü kişilerle paylaşmayın.
  • Sosyal medya hesaplarınızı e-posta veya SMS gibi kullanmayın.
  • Kendinizin ve ailenizin okul, kurs adı gibi önem taşıyan detaylarını, toplantı ve seyahat bilgilerini paylaşmayın.
  • Kaynağı belirsiz, tanımadığınız adreslerden ve kişilerden gelen e-mail, gönderi, davet ve çağrıları açmayın.
  • Güncel bir antivirüs programı kullanın. Programın antivirüs internet security versiyonunda çalıştığından emin olun.
Sosyal Medya'da Paylaş:
Ücretsiz Teklif Alın

Formumuzu doldurun, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek, ihtiyacınıza en uygun güvenlik çözümlerini ücretsiz olarak belirleyelim.

TIKLAYIN

Aydınlatma Metni kapsamında Kimlik ve iletişim bilgilerimin Securitas Alarm İzleme ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından bildirdiğim iletişim kanalları üzerinden iletişim bilgilerime tanıtım, kampanya, reklam, promosyon gibi içeriklere sahip ticari elektronik iletiler gönderilmesi amacıyla işlenmesine ve bununla sınırlı olarak hizmet alınan üçüncü taraflar ile paylaşılmasına