Eve Sapasağlam Dönmeniz için Kış Dönemi Güvenli Sürüş Teknikleri

Eve Sapasağlam Dönmeniz İçin Kış Dönemi Güvenli Sürüş Teknikleri

Evi saran sıcacık ıhlamurun kokusunun verdiği huzurun, yorucu bir günün sonunda battaniye altında kitap okuma mutluluğunun yanı sıra kış mevsimi, bir buz parçasına çarpmak, arabanızın kontrolünü kaybetmek gibi en tehlikeli yol koşullarını da bizler için beraberinde getiriyor.

Bahara kadar geçen süreçte, ıslak, karlı ve buzlu yollardaki zorlu mücadeleden başarıyla çıkma şansımız, sürecin gerektirdiği önlemleri almamızla ve gerekli dikkati göstermemizle doğru orantılı.

Olası bir kaza riskini azaltarak, can ve mal kaybının önüne geçmek için imdadımıza koşan kış sürüşü teknikleri ve ipuçları, güvende kalmamıza yardımcı oluyor.

Kötü hava şartlarının hüküm sürdüğü, yılın en çetin dönemlerinde, trafikteyken en deneyimli sürücüleri bile zorlayan, mutlaka bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken konuları, sizin ve sevdiklerinizin ehemmiyeti için kısa başlıklar altında topladık.

Mesafeniz ne kadar kısa olursa olsun,  mutlaka emniyet kemeri takmanız gerektiğini belirttikten sonra konun detaylarını dikkatlice okumanızda fayda olduğunu söylemeliyiz.

Aracınızın Kışa Hazır Olduğundan Emin Olun

Aracınızın; lastikleri ve lastik basıncı, akü, kayışlar ve hortumlar, radyatör, yağ, lambalar, frenler, egzoz sistemi, ısıtıcı / buz çözücü, silecekler ve ateşleme sistemi için rutin bakım işlemlerinizi aksatmamaya özen gösterin.

Arabanın çalışmasını engelleyecek yoğuşma ve yakıt deposu donma tehlikelisini önemli ölçüde engellediğinden, benzin deponuzun en yarısına kadar dolu olması konusunda, özenli davranmanızda büyük yarar var.

Ön cam sileceklerinin düzgünce çalıştığını, yağmuru, karı ve buzu tamamen temizleyebildiğini doğrulayın.

Aracınızın kötü hava koşullarında kolayca fark edilmesini sağlayan arka lambalarının ve farlarının doğru çalışıp çalışmadığını test edin.

Kış koşullarında kayma ve kayma olasılığını yükselttiği gerçeğinden hareketle, lastik sırtını kontrol ederek, lastiklerinizin tehlike oluşturacak düzeyde yıpranmadığından emin olun. 

Daha yumuşak dönüş ve duruşların yapılması gereken kış aylarında, yol yüzeyiyle temas halinde kalarak çekişi sürdürmesi gereken lastiklerinizin, uygun şekilde şişirildiğinden emin olun. Aşırı şişirilmiş lastikler, direksiyon hakimiyetini önemli ölçüde etkiler. Lastikler normal olarak geçirgenlik süreci boyunca havayı kaybeder. Soğuk havalarda lastik basınçlarını sık sık kontrol etmeli ve her zaman tavsiye edilen seviyelerde olmasına özen göstermeli, bulunduğunuz noktaya bağlı olarak kış lastiği veya zincir kullanmayı düşünmelisiniz.

Aracınızın Üzerindeki Kar ve Buz Tehdidinden Kurtulmanız Önemli

Yola çıkmadan önce, arabanızın tavanını, kaputunu, pencerelerini, aynalarını ve gövdesini iyice temizleyerek biriken karlardan kurtulmak için zaman ayırmaktan kaçınmayın. Söz konusu önlem sayesinde aracınızdan savrulan kar ve buz kitlelerinin, arkanızda seyreden aracın görüşünü engelleme tehlikesini ortan kaldırmış olursunuz.

Arabanızın içine duman dolmasını engellemek adına egzoz borunuzu tıkayan buzları temizlemeyi de lütfen ihmal etmeyin.

Ön cam, egzoz boruları ve farların kardan ve buzdan olumsuz etkilenmediğinden emin olun.

Dikiz aynalarınızı kontrol edin.  Dış aynalardaki buz oluşmuşunun, aynı şekilde yolların da buzlu olacağını gösteren açık bir işaret olduğunu unutmayın.

Diğer Araçların Kar ve Buz Kütlelerinin Görüşünüzü Engellememesi Adına Takip Mesafenizi Koruyun

Siz aracınızın üzerindeki oluşan kar ve buzdan kurtulsanız da trafikteki büyük kamyonlardan ve diğer arabalardan gelen kar ve buz kütlelerinin veya sıçramaların, görüşünüze engel olabileceğini unutmayın. Özellikle karlı havada araç sürerken, böyle bir tehlikeye engel olmak adına sileceklerinizi düzenli olarak çalıştırın. 

Buzlanmanın artması halinde söz konusu riskin azalacağını ancak oluşan durumun daha önemli tehditlere yol açacağını göz önünde bulundurarak, tedbirli hareket etmenizde yarar var.

Kış Sürüşünün 3 Ana Kuralı: Dikkatli, Yavaş ve Kontrollü Olmak

Buzlanma ve kar yağışı sebebiyle yavaş hareket etmeniz gereken kış döneminde, lastiklerinizin çekiş gücü azaldığı, vermek zorunda olduğunuz tepkilerin süresi kısaldığı için aracınızı kontrol etmekte zorlanabilirsiniz.

Karlı veya buzlu yollarda, aracınızı yavaş sürmeniz kontrolü elinizde tutmanın ilk kuralıdır. Yaptığınız manevraların süresi, koşullara bağlı olarak değiştiğinden, öngörülmesi zordur. Hal böyleyken herhangi bir faciaya davet çıkartmamak için dururken ve viraj alırken olabildiğince sakin olmanız ve düşük hızla seyir almanız gerekir. Bu esnada aklınızda bulundurmanız gereken esas nokta,  buzlanma ve gizli buzlanma söz konusu olduğunda yavaşlamanın daha uzun sürüdüğüdür.

Sürüş esnasında, fren yapmak zorlaştığından, kendinize ve aracınıza manevra yapacak zaman tanımanız gerekir. Diğer sürücülerin hızını da dikkate almalı,  çok yavaş veya çok hızlı sürmenizin daha fazla riske yol açabileceğini unutmamalısınız. Güvenli kış sürüşü için, kendinizi rahat hissettiğiniz, aracı kolayca kontrol ettiğiniz ve ana trafik akışına engel olmadığınız bir hız belirleyin.

Kış sürüşünde dört çekişli bir araç kullanıyorsanız,  kar ve buzda daha rahat ilerlemenize ve dönerken kontrolü sağlamanıza yardımcı olsa da arkadan veya önden çekişli araçlardan daha hızlı ve kolay durmanızı mümkün kılmadığını da aklınızda bulundurun. Bir 4x4 kullanıyor olsanız dahi yavaş sürmek, diğer sürücüleri izlemek ve uygun şekilde fren yapmak birincil önceliğiniz olmalı.

Şerit Değiştirme, Viraj Alma Esnasında Kayarak Tüm Kontrolü Kaybedebilirsiniz

Ani ve sarsıntıya neden olan hareketler yaptığınızda aracın; kayması, savrulması ve kontrolünüzü kaybetmeniz daha olasıdır. Özellikle viraj alırken ve şerit değiştirirken sabırlı olmalı, yavaş hareket ederek tüm manevralar için kendinize bolca zaman tanımalısınız.

Gizli Buzlanma Tehlikesine Karşı Temkinli Davranın

Gözle görülmesi zor olan gizli buzlanma, asfalt üzerindeki sıvıların donmasıyla oluşur. Gölgeli alanlarda, köprülerde, viyadüklerde, üst geçitlerde daha çok karşılaşılan bu sinsi tehdit,  güvenli sürüşü ciddi derecede riske atarak genellikle zincirleme kazalara sebep olur.

Rotanız üzerinde bu tür koşullar varsa, öncelikle yavaşlayın. Direksiyon ve kontrol kaybına neden olacağından, buz üzerinde dururken, direksiyon simidinin ani hareketlerinden kaçının ve frene yavaşça dokunun.  Aracınızın kilitlenme önleyici frenleri varsa, fren pedalına sabit basınç uygulayabilirsiniz.

Sosyal Medya'da Paylaş:
Ücretsiz Teklif Alın

Formumuzu doldurun, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek, ihtiyacınıza en uygun güvenlik çözümlerini ücretsiz olarak belirleyelim.

TIKLAYIN

Aydınlatma Metni kapsamında Kimlik ve iletişim bilgilerimin Securitas Alarm İzleme ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından bildirdiğim iletişim kanalları üzerinden iletişim bilgilerime tanıtım, kampanya, reklam, promosyon gibi içeriklere sahip ticari elektronik iletiler gönderilmesi amacıyla işlenmesine ve bununla sınırlı olarak hizmet alınan üçüncü taraflar ile paylaşılmasına